oleh

Materi Alat Panjat Tebing Lengkap

Pelitajakarta.com – Adakah anda pencari olahraga ekstrim? Adakah anda menonton Mission Impossible II dan berharap anda boleh menaikkan puncak yang luar biasa itu? Kemudian Panjat Tebing boleh menjadi perkara yang sangat untuk anda. Panjat tebing pasti mempunyai faktor ketakutan; bergegas ke dinding semata-mata mencari lubang tangan dan kaki untuk mengamankan diri sendiri, cuba mengelakkan tergelincir atau jatuh. Tetapi apabila anda mencapai puncak, perasaan pencapaian dan tergesa-gesa adrenalin adalah menakjubkan. Mendapatkan pandangan yang biasanya hanya disediakan untuk kehidupan burung dan merasa berpuas hati dengan mengalahkan gunung yang hebat.

Sesuatu yang boleh diakses

Sudah tentu ia akan mengambil sedikit amalan sebelum anda akan menjalankan aksi mengalami resiko kematian, tetapi pendakian batu sebenarnya sesuai untuk kebanyakan orang untuk mencoba dan merupakan sukan yang sangat dikawal dan selamat. Dengan pengecualian pendaki bebas yang anda lihat di YouTube tanpa sebarang peralatan atau peralatan keselamatan, para Panjat Tebing mempunyai pelbagai pilihan untuk memastikan mereka selamat semasa memanjat. Adrenalin pasti akan mengepam apabila anda menarik diri lebih tinggi dan lebih tinggi dari tanah tetapi anda boleh berehat dalam pengetahuan bahawa anda akan selamat.

Semua jenis

Terdapat beberapa jenis pendakian batuan, umumnya digred oleh jenis peralatan yang digunakan. Bouldering tidak menggunakan peralatan sama sekali, tetapi kerana ini, hanya laluan pendek yang dilayari. Ini adalah sukan yang sangat mahir dan bukan untuk yang lemah hati!

Dalam roping atas, seseorang dihantar ke puncak puncak dan melekatkan sauh bahawa tali pendaki dijaga. Dengan menggenggam tali-tali dan belayar di bahagian atas pendakian yang mengambil kendur ketika kemajuan pendaki, jika kejatuhan berlaku, pendaki akan menurunkan jarak yang paling minimum lalu hanya menjejaki sebelum kembali ke batu. Ini dianggap sebagai pendakian batu yang paling selamat, dengan kemungkinan kecederaan menjadi sangat kecil. Top-roping adalah tahap kemasukan yang sangat baik untuk mendaki gunung. Ia sangat selamat, dan anda sentiasa berada di tangan pendaki berpengalaman.

Pendakian memimpin melibatkan dua orang yang bekerja sebagai satu pasukan. Pemimpin akan Panjat Tebing pertama, berhenti di sepanjang jalan untuk melampirkan tali untuk menjamin mata yang dipanggil cams dan kacang. Dengan menggunakan dorongan cepat, yang pada dasarnya adalah satu set dua klip, salah satu yang melekat pada cam atau kacang dan yang lain mempunyai tali yang diikat melaluinya, dan pendaki atau belayer kedua hanya melepaskan tali yang cukup untuk membolehkan kemajuan ke atas pendek, jumlah kendur dalam tali dikurangkan, supaya jika kejatuhan berlaku, pendaki hanya akan mampu menjauhi jarak yang sama dengan tali panjangnya. Kerja berpasukan ini kemudian terbalik apabila pendaki kedua mula naik. Jarak yang boleh dipanjat oleh pemimpin dihadkan oleh panjang tali, dan apabila jarak ini telah dicapai, mereka mesti berhenti dan berlabuh di padang. Pemimpin kemudian mengikat tali kepada pendaki kedua. Apabila kedua-dua pendaki telah mencapai tempat yang sama, proses keseluruhan diulang sehingga puncak dicapai. Panjat tebing adalah jenis pendakian rock yang mencabar dan tidak boleh dicuba tanpa latihan menyeluruh dari pakar. Kemungkinan cedera serius dari kejatuhan jauh lebih tinggi dengan memanjat memimpin daripada top-roping.

Di atas dinding

Panjat tebing juga boleh dinikmati di dalam pada dinding pendaki pakar. Walaupun mereka tidak menawarkan pemandangan panorama luaran, mereka mempunyai beberapa kelebihan yang berbeza. Kerana dinding dibuat manusia, lubang tangan dan kaki ditandai dengan jelas dan mudah diakses, mengelakkan panik yang timbul ketika anda tidak tahu ke mana harus pergi di sebelah dinding semulajadi. Tanah di bawah dinding adalah empuk jika berlaku kemalangan dan akan membantu untuk mencegah kecederaan serius.

Pendakian dalaman bukan bergantung kepada cuaca. Memanjat di luar tidak dianjurkan, terutamanya untuk pemula, jika cuaca buruk pada hari-hari terdahulu memanjat kerana lubang tangan dan kaki boleh menjadi penuh dengan air atau licin, sehingga mengurangkan peluang mendapatkan cengkaman yang baik. Tetapi jangan berfikir bahawa dengan memilih pilihan dalaman yang anda pilih jalan mudah. Pusat pendakian dalaman mempunyai dinding dan overhangs yang sesuai untuk semua peringkat yang berbeza dan tidak semestinya pilihan yang mudah hanya kerana mereka berada di dalamnya.

Ia hadiah

Kerana Panjat Tebing melibatkan peralatan keselamatan yang sangat banyak dan pengetahuan tentang cara menggunakannya dan tempat terbaik untuk mendaki, cara terbaik untuk mencuba adalah dengan pengalaman hadiah Panjat Tebing. Selain memakai pakaian yang sesuai, anda tidak perlu melabur di mana-mana Peralatan, dan anda boleh dipandu dengan profesional dengan pro-mendaki gunung.

Pengalaman hadiah Panjat Tebing sesuai untuk kebanyakan orang, walaupun umur minimum dan batasan berat maksimum harus dipatuhi. Pendaki tidak perlu terlalu berlebihan, walaupun mereka harus berada dalam keadaan kesihatan yang baik dan cukup sesuai, kerana pendakian batuan secara fizikal menuntut.

Membeli pengalaman hadiah untuk rakan atau orang tersayang adalah peluang yang baik untuk membelinya sesuatu yang berbeza, membantu mereka mencapai matlamat seumur hidup untuk menyelesaikan pendakian batu dan membuat kenangan yang akan berlangsung selama-lamanya.

Lebih tinggi, ke bawah di bawah

Australia dan New Zealand menawarkan pengalaman Panjat Tebing yang luar biasa. Pergunungan Biru di New South Wales adalah batu pasir dramatik yang telah terhakis selama berabad-abad untuk mewujudkan laluan memanjat yang penuh dengan ketinggian dan penampan yang akan mencabar walaupun Panjat Tebing paling berpengalaman. Terdapat banyak laluan yang diiktiraf di Blue Mountains, yang merangkumi kesukaran dari pemula hingga berpengalaman.

Umbrawarra di Wilayah Utara dianggap sebagai lokasi pendakian terbaik di kawasan itu. Batu pasir ini mempunyai skala lebih banyak air, menambah kepada drama dan rasa pencapaian dalam menaklukkannya.

Wharepapa di Pulau Utara menawarkan pendakian batu terbaik di New Zealand. Ia adalah tempat yang indah untuk dikunjungi kerana pemandangan semulajadinya yang indah, dan menawarkan pelancong dan penduduk tempatan sama sekali peluang untuk mencuba beberapa pendakian berkualiti tinggi. Terdapat lebih daripada 800 laluan yang ditetapkan, yang sesuai untuk semua gred pendaki.

Berusaha untuk mendapatkannya

Jadi apa yang anda tunggu? Terdapat seluruh dunia Panjat Tebing di luar sana menunggu untuk ditemui, dan dengan menempah pengalaman hadiah Panjat Tebing anda mendapat peluang untuk merasakan semua adrenalin itu mengepam melalui tubuh anda, dan pencapaian mengetahui anda telah mencuba sesuatu yang baru dan berani .

Peralatan Panjat Tebing

Terdapat beberapa sukan luaran yang berbeza yang diminati oleh orang ramai. Bagi mereka yang menikmati pengembaraan, Panjat Tebing menawarkan pengalaman yang paling mencabar bagi semua aktiviti luar. Panjat Tebing yang berpengalaman tahu betapa pentingnya untuk memiliki peralatan Panjat Tebing yang berkualiti tinggi.

Seorang Panjat Tebing yang serius akan sentiasa mempunyai keselamatan di atas senarai keutamaan mereka. Memilih set kanan Peralatan dan peralatan Panjat Tebing adalah langkah pertama untuk memastikan pendakian yang selamat dan berjaya. Sekiranya anda membeli Peralatan yang lebih rendah, anda boleh meletakkan hidup anda pada risiko. Pendakian kunci boleh menjadi sukan berbahaya. Peserta bermula di bahagian bawah gunung dan mendaki ke puncak dengan menggunakan peralatan yang dikuasai oleh kekuatan fizikal. Ia mengambil seseorang yang sesuai untuk melakukan ekspedisi pendakian yang berjaya.

Peralatan Panjat Tebing boleh didapati di mana-mana kedai barangan sukan atau boleh dipesan melalui Internet. Terdapat beberapa kedai pendakian dan diskaun di seluruh negara. Dengan menyemak direktori setempat dan Internet, anda boleh menemuinya dengan mudah.

Harga Peralatan pendakian batu berkisar dari $ 30 dan boleh mencapai setinggi $ 1200 dolar. Terdapat kedai borong dan diskaun yang menawarkan diskaun besar untuk mengekalkan perniagaan anda. Majoriti pemilik adalah sama ada Panjat Tebing bekas atau semasa dan boleh memberi anda nasihat yang berguna.

Adalah disyorkan bahawa anda membeli peralatan pendakian batu anda di sebuah kedai yang bagus kerana anda perlu memastikan bahawa semuanya sesuai dengan anda. Keselamatan anda bergantung padanya. Anda boleh membeli peralatan mendaki yang digunakan, tetapi tidak disyorkan. Terutamanya kasut anda. Anda perlu anda kasut Panjat Tebing yang dipasang kaki anda, dengan kasut Panjat Tebing yang digunakan, sudah terbentuk di kaki orang lain. Apabila anda memanjat, perkara terakhir yang anda perlu bimbang adalah keselamatan Peralatan anda.

Apabila anda mula-mula memulakan dengan Panjat Tebing, terdapat cadangan spesifik bagi mereka yang baru sukan ini. Mengambil kursus dalam Panjat Tebing akan memberikan arahan yang anda perlukan untuk membuat pendakian anda berjaya. Kasut Panjat Tebing mungkin merupakan peralatan terpenting yang anda akan beli. Membuat pilihan yang tepat adalah kritikal.

Kasut biasa tidak akan memberikan cengkaman yang anda perlukan untuk memastikan keselamatan anda. Kasut Panjat Tebing direka dengan cengkaman khas yang diperlukan untuk sukan berbahaya ini. Harness adalah jaring keselamatan anda ketika anda mendaki gunung. Ia boleh bertindak sebagai takal untuk membuat anda lebih daripada permukaan yang terlalu mendatar untuk anda untuk mengelilingi, dan ia boleh menghalang anda daripada merosot jika anda kehilangan kedudukan anda.

Anda mungkin tergantung di udara sehingga anda boleh mendapatkan tapak kaki anda lagi, tetapi anda tidak akan jatuh.

Berita Terkait